BURGER KING®, druga co do wielkości sieć z fast foodami na świecie, wybrała naturalne systemy chłodnicze CO2Y® Green & Cool® jako preferowane jednostki skraplające dla swoich restauracji w Hiszpanii. Green & Cool jest częścią Carrier, wiodącego światowego dostawcy innowacyjnych technologii ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji (HVAC), chłodnictwa, ognia, bezpieczeństwa i automatyki budynkowej.

„W ciągu ostatnich kilku miesięcy zainstalowaliśmy i przetestowaliśmy 10 systemów CO2Y w naszych hiszpańskich restauracjach. Przekonała nas ta nowa technologia, która ma znacznie mniejszy wpływ na środowisko. Jest to zgodne z naszymi wartościami w zakresie zrównoważonego rozwoju, dlatego zdecydowaliśmy się zamówić kolejne 30 urządzeń, które zostaną zainstalowane w najbliższych miesiącach w Hiszpanii” - powiedział Borja Hernández de Alba, dyrektor generalny BURGER KING® Hiszpania i Portugalia.

„Trudno było znaleźć odpowiednie rozwiązanie chłodnicze, które łączy naturalny czynnik chłodniczy i wydajność w małych formatach w wysokich temperaturach” - powiedział José Antonio Zafra, prezes Frimatec - oficjalnego wykonawcy restauracji BURGER KING® w Hiszpanii. „Po przetestowaniu rozwiązań GreenY Cool CO2Y byliśmy całkowicie zadowoleni z wydajności i zwartej konstrukcji produktu."

Hiszpanię charakteryzuje ciepły klimat przez cały rok z temperaturami dochodzącymi do ponad 40 stopni Celsjusza, dlatego posiadanie odpowiedniego i niezawodnego rozwiązania chłodniczego jest niezbędne.

System CO2Y Green & Cool jest cichy i przyjazny dla środowiska dzięki transkrytycznemu agregatowi skraplającemu CO2 w kompaktowej obudowie. Idealnie zapewnia wysoką wydajność chłodniczą w kompaktowej formie, w kraju o wysokiej temperaturze otoczenia. Z tego powodu rozwiązanie CO2Y jest obecnie preferowaną jednostką skraplającą dla BURGER KING® i zostanie wdrożone dla nowych restauracji i przebudowy istniejących restauracji w Hiszpanii.

„Systemy CO2Y są idealnym rozwiązaniem dla małych firm, które chcą stosować naturalne rozwiązania chłodnicze o zoptymalizowanej wydajności energetycznej”, powiedział Micael Antonsson, dyrektor segmentu przemysłowego w firmie Green & Cool. „Urządzenia są specjalnie zaprojektowane do instalacji na zewnątrz, na przykład na dachu, z prostą instalacją, która wymaga mniej orurowania. Ponadto oferuje najwyższą ekonomię użytkowania i wysoką niezawodność."

 

Na zdjęciu: Instalacja CO2 Burger King w Orense, Hiszpania

Informacja prasowa UTC